Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Zdrowe jedzenie > Żywność wysokoprzetworzona

Żywność wysokoprzetworzona

W obecnych czasach coraz częściej sięgamy po gotową żywność dostępną w sklepach, którą wystarczy tylko odgrzać. Wynika to głównie z braku czasu i braku chęci na spędzanie czasu przy kuchni. Niestety nie jest to dobre dla naszego organizmu i skutkuje otyłością i chorobami cywilizacyjnymi. Im krótsza jest droga żywności z pola na talerz, tym jest ona dla nasz korzystniejsza. Tylko jedzenie naturalnej, nie przetworzonej żywności zagwarantuje nam zdrowie, odpowiednie trawienie i przyswajanie składników odżywczych potrzebnych dla organizmu.
Jeszcze 50 lat temu żywność kupowało się na targu i przygotowywało w domu. Podstawą żywienia rodziny były świeże warzywa, własnoręcznie kiszona kapusta i ogórki, kasze i mięsa. Obecnie nie mamy czasu przygotowywać tradycyjnych potraw polskiej kuchni jak pierogi, kopytka czy makarony. Wolimy kupować produkty gotowe, które wystarczy wrzucić do garnka lub do kuchenki mikrofalowej, odgrzać i wyłożyć na talerz. Żywność przetworzona jest łatwo dostępna, można ją dłużej przechowywać i oszczędza czas. Wadą żywności przetworzonej jest duża ilość chemicznych konserwantów, barwników i uzdatniaczy, które powodują, że produkty te nie psują się, mogą być dostarczone z dużych odległości i być dłużej przechowywane. Skutkiem spożywania takiej żywności jest wykorzystanie zasobów organizmu na poradzenie sobie z zalewającą nasze organizmy chemią.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.