Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Kuchnia przepisy > Zupa pomidorowa z soczewicą

Zupa pomidorowa z soczewicą

Soczewica jest rośliną strączkową, która bardzo dobrze zdaje egzamin w kuchni. Nie potrzeba jej namaczać przed gotowaniem i szybko się gotuje. Soczewica stanowi wspaniały dodatek do zup, zapiekanek i pasztetów warzywnych. Soczewica jest bogata w kwas foliowy, wapń, fosfor i żelazo oraz posiada dużo białka, dlatego zalecana jest diabetykom, wegetarianom oraz sportowcom. Soczewica jest szczególnie polecana dla diabetyków, gdyż po jej spożyciu poziom insuliny nie podnosi się gwałtownie. Soczewica może stanowić doskonały składnik do zupy pomidorowej.
Zacznij od posiekania dużej cebuli i 2 ząbków czosnku. Następnie rozgrzej oliwę w garnku i podsmaż na niej cebulę i czosnek. Dodaj puszkę pomidorów i 3 czubate łyżki czerwonej soczewicy i zalej bulionem. Dodaj liście laurowe oraz przyprawy, które lubisz. Najlepsze będą oregano, tymianek, ostra i słodka papryka, pieprz. Gotuj do czasu gdy soczewica będzie miękką. Taką zupę można podawać z makaronem, ryżem lub kaszą kuskus.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.