Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Przyprawy > Zielone wasabi

Zielone wasabi

Wasabi jest przyprawą korzenną. Jest to chrzan japoński, który wykorzystywany może być w kuchni pod różną postacią. Jest to przyprawa, która wywodzi się z Japonii. Wasabi jest korzenną przyprawą o kolorze zielonym. Przyprawa ta jest bardzo ostra i posiada bardzo oryginalny i charakterystyczny smak. Oprócz tego przyprawa jaką jest wasabi ma bardzo ostry smak. Wasabi jest przyprawą która najlepiej smakuje prosto po zmieleniu, jednak najpopularniejszą jej formą jest forma suszona. Z wasabi powinno się korzystać w taki sposób jak ze chrzanu. Powinno się zetrzeć jedynie tyle wasabi ile chce się wykorzystać. Przyprawa ta jest wykorzystywana w kuchni całego świata. Ma bardzo wszechstronne zastosowanie, dlatego warto z niej korzystać jak najczęściej. Przede wszystkim powinna być połączona ze smakami japońskimi. Powinna być łączona np. z rybami, ponieważ to połączenie jest najlepsze i najlepiej się sprawdza. Wasabi może być połączone zarówno z gotowaną jak i surową rybą. Oprócz tego świetnie smakuje w połączeniu z mięsem a także dodatkami takimi jak orzechy.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.