Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Warzywa > Zastosowanie kalafiora

Zastosowanie kalafiora

Kalafior to warzywo, które bardzo lubimy. Dodajemy go najczęściej do zup, sałatek a także spożywany jedynie z dodatkiem masła czy bułki tartej. Kalafior posiada bardzo dużo składników mineralnych i witamin, dzięki którym pozwala na utrzymanie organizmu w dobrym stanie. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców, kalafior jest warzywem które chroni nasz organizm przed chorobami nowotworowymi. Oprócz tego kalafior bardzo dobrze działa na osoby, które mają problem z wrzodami a także tym, które borykają się z problemami reumatycznymi. To warzywo powinny jeść również osoby, które mają problem z cukrzycą. Wynika to z tego, że indeks glikemiczny kalafiora to zaledwie 15. Kalafior to również idealnie warzywo dla osób, które mają problem z tarczycą. Chcąc przygotować kalafior najlepiej najpierw dokładnie go wypłukać a następnie gotować. Najlepszym rozwiązaniem jest gotowanie kalafiora na parze lub w wodzie z dodatkiem soli.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.