Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Porady zdrowie > Wpływ mleka na wchłanianie wapnia

Wpływ mleka na wchłanianie wapnia

Wielu lekarzy nawołuje do zwiększenia picia mleka i jedzenia przetworów mlecznych jako doskonałe źródło wapnia w diecie. Przeczą temu badania naukowe, które wykazują, że dieta bogata w mleko nie ogranicza niebezpieczeństwa zachorowania na osteoporozę. Złamania kości udowej lub kości przedramienia są jednym z najczęściej występujących urazów u chorych na osteoporozę. Nie znaleziono korelacji między częstotliwością złamań a spożyciem mleka i jego przetworów.
Ponadto znaczna cześć społeczeństwa jest uczulona na białka pochodzące z mleka lub nie toleruje laktozy. Ewolucja nie przewidziała, że ludzie będą spożywać mleko w wieku dorosłym. Dlatego też enzym odpowiedzialny za trawienie mleka i białek pochodzących z mleka zanika w wieku dziecięcym.
Formą mleka, która jest lepiej przyswajalna jest kwaśne mleko. Jednak jest ono trudno dostępne w handlu. Jesteśmy przyzwyczajeni do spożywania różnych form zastępczych w postaci jogurtów, kefirów, które są uważane za zdrowe. Jednak z półek sklepowych najczęściej wybieramy produkty słodzone, w skład których często wchodzą barwniki, mleko w proszku, zagęstniki i stabilizatory. Wbrew pozorom produkty takie przyczyniają się do pogorszenia bilansu wapnia w organizmie. Organizm zużyje swoje zasoby wapnia do strawienia cukru i składników chemicznych.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.