Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Warzywa > Właściwości cukinii

Właściwości cukinii

Kabaczka znają wszyscy. Jego młodszym i znacznie smaczniejszym odpowiednikiem jest cukinia. Z zewnątrz zielona w środku żółta z idealnym miąższem który można wykorzystać. Niekiedy można również spotkać żółtą cukinię, która jest równie smaczna co jej zielony odpowiednik. Cukinia jest to warzywo, które najlepiej jeść w lecie, kiedy to rośnie i kwitnie. Cukinię spożywa się najczęściej w formie ugotowanej. Jednak wiele osób spożywa ją na surowo. Można jeść nie tylko jej miąższ ale również kwiaty cukinii, które idealnie sprawdzają się w formie zapiekanej lub w cieście. Cukinia ma bardzo dużo witamin i minerałów. W tym warzywie znajduje się witamina A, C, K oraz B1. Warzywo jest idealne dla osób, które mają problemy z zakwaszonym organizmem. Cukinia idealnie radzi sobie z tym problemem. Dodatkowo jest to warzywo, które dobrze wpływa na problemy trawienne a także jest doskonała dla osób, które są na diecie, ponieważ posiada bardzo małą ilość kalorii. W 100 g tego warzywa jest zaledwie 16 kcal. Oznacza to, że jest to jedno z najmniej kalorycznych warzyw.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.