Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Kuchnia przepisy > Swojski humus

Swojski humus

Tradycyjna pasta arabska humus doskonale smakuje jako pasta do chleba lub jedzona jako oddzielne danie z oliwą z oliwek i oliwkami. Niektóre systemy zdrowej żywności mówią, że na danym terenie powinno się jeść wyłącznie produkty z tego regionu. Nie bez powodu przyroda pozwala rosnąć określonym roślinom na określonej szerokości geograficznej. Dlatego też z powodzeniem, możemy zrobić humus z rodzimych produktów rosnących w Polsce. Podstawą humusu jest ugotowana i zmielona ciecierzyca. Ale dla odmiany możemy zastosować także gotowaną fasolę lub groch. Kolejnym podstawowym składnikiem jest czosnek, którego u nas nie brakuje. Zamiast pasty tahini możemy zastosować orzechy, pestki ze słonecznika. Wspaniale również smakuje humus w wersji dietetycznej z gotowanymi warzywami, pomidorami i orzechami. Dodajemy do humusu sól i pieprz do smaku a następnie wszystko miksujemy na gładką masę.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.