Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Zdrowe jedzenie > Solić czy nie

Solić czy nie

Od wielu lat naukowcy nawołują do spożywania mniejszych ilości soli w naszej kuchni. Przyczyną tego jest fakt, że sól zatrzymuje wodę w organizmie, zwiększa ciśnienie krwi oraz przyczynia się do zwiększenia ryzyka występowania chorób cywilizacyjnych. Sól używana jest od wieków do poprawienia walorów smakowych potraw. Wiele osób nie wyobraża sobie jedzenia i dobrej kuchni bez soli. Potrawy nie posolone wydają się im bez smaku i nie mogą ich przełknąć. Jest to kwestia przyzwyczajenia. Samo solenie potraw i dodawanie soli wody w czasie gotowania nie jest problemem. Gotując ziemniaki, makaron czy warzywa lub zupy i dodając do nich sól, nie szkodzimy swojemu zdrowiu w nadmiarze. Nadmiar soli w naszym organizmie powoduje spożycie produktów przetworzonych, które zawierają sól dodaną przez producentów. Sól dodawana jest praktycznie do wszystkich produktów gotowych, które kupujemy w sklepach. Wystarczy przeczytać składniki na etykietach aby przekonać się, że sól znajduje się w słodyczach, ciastkach, przyprawach, wędlinach, serach żółtych. Sól dodawana jest również do dań gotowych sprzedawanych w puszkach, słoikach lub w proszku. W rezultacie jeśli zsumujemy ilość soli zjadanej dziennie, okaże się, że jemy ją w nadmiarze.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.