Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Kuchnia przepisy > Rodzaje mąki i ich zastosowanie

Rodzaje mąki i ich zastosowanie

W sklepach znajdujemy różne rodzaje mąki pszennej i czasem nie wiemy jakie jest ich zastosowanie. Najczęściej wybieramy białą, miałką mąkę, która jest w kuchni używana do wypieku ciast, naleśników czy klusek. Mąki oznaczane są numerami od 450 do 3000. Im niższy numer tym mąka jest bielsza i bardziej miałka. Najbardziej gładka jest mąka pszenna tortowa typu 450, której używamy do pieczenia ciast i biszkoptów. Mąka krupczatka najlepiej nadaje się do pieczenia ciast francuskich i kruchych. Najbardziej popularna jest mąka wrocławska typ 500, którą wykorzystuje się do większości zastosowań w kuchni jak smażenie naleśników, robienie klusek czy pierogów. Mąki o wyższych numerach nadają się do wypieku chleba. Jeśli chcemy piec chleby domowym sposobem najlepiej wybrać maki o numerach od 750.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.