Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Kuchnia przepisy > Placuszki brzoskwiniowe z mąki kukurydzianej

Placuszki brzoskwiniowe z mąki kukurydzianej

Dzieci bardzo lubią placki wszelkiego rodzaju. Najbardziej tradycyjne to placki ziemniaczane lub placki z mąki połączonej z jogurtem lub maślanka. Placki posypujemy cukrem lub podajemy z musem owocowym lub dżemem. Inną ciekawą propozycją są placki z mąki kukurydzianej z owocami.
Miksujemy razem obraną brzoskwinię, mąkę kukurydzianą. Dodajemy jajko, sodę i mieszamy mikserem. Dodajemy tyle mąki aby masa była dość gęsta, w konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją tłuszczem, najlepiej olejem ryżowym, który najbardziej nadaje się do smażenia. Następnie kładziemy placki łyżką i smażymy z obu stron do zrumienienia. Można wymyślić różne wersje tych placuszków. Na przykład zamiast brzoskwini możemy dać banany lub inne owoce. Jeśli owoce powodują, że masa jest za rzadka dodajemy odpowiednio więcej mąki. Jeśli dziecko lubi słodkości posypujemy placuski cukrem brzozowym. Jeśli chcemy aby placki były bardziej syte możemy dodać płatki owsiane.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.