Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Kuchnia przepisy > Pieczarki w kuchni

Pieczarki w kuchni

Pieczarki są jednym z najpopularniejszych i najtańszych grzybów stosowanych w naszej kuchni. Istnieją odmiany białe i brązowe, które nie wiele różnią się smakiem. Kupując pieczarki warto wybrać dorodne okazy, jednak należy unikać pieczarek bardzo białych. Zaletą pieczarek jest fakt, że można je przechowywać w lodówce oraz że smakiem nieco przypominają mięso, dlatego w dietach odchudzających i oczyszczających organizm wykluczających mięso można je stosować jako produkt zastępczy. Pieczarki można dodawać do potraw duszonych z mięsem lub bezmięsnych. Doskonale nadają się na gęste sosy do makaronu lub ryżu. Pieczarkami można również wzbogacać smak kotletów mielonych. Wspaniale smakują tarty i placki z pieczarkami. Jeśli chcesz coś zjeść na szybko, usmaż obrane i pokrojone pieczarki z dodatkiem cebuli i czosnku. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubioną przyprawą. W międzyczasie ugotuj kaszę, makaron lub ryż. Makaron z sosem pieczarkowym może stanowić doskonałe danie obiadowe.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.