Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Kuchnia przepisy > Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Soczewica, której indeks glikemiczny wynosi 30, stanowi jedną z najlepszych roślin strączkowych, które można stosować w kuchni dla diabetyków i wegetarian. Soczewica może być składnikiem zup, zapiekanek i można z niej zrobić pyszny pasztet. Do przygotowania pasztetu z soczewicy będziemy potrzebowali 200 g soczewicy czerwonej, marchewkę, cebule, ząbek czosnku, 3 jaja oraz przyprawy jakie lubimy.
Podsmażamy na patelni posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy na przykład curry, paprykę. Ucieramy na tarce obraną marchewkę. Ugotowaną i ostudzoną soczewice łączymy z ubitymi i roztrzepanymi jajkami, następnie dodajemy marchewkę i podsmażoną cebulę z przyprawami. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wykładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy przez około 50 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Pasztet można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Stanowi on wspaniałe rozwiązanie jeśli chcesz zjeść coś poza domem zamiast kanapek.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.