Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Zdrowe jedzenie > Niekorzystne składniki żywności

Niekorzystne składniki żywności

Producenci żywności przekonują nas do zakupu swoich produktów sprawiając, że są coraz smaczniejsze, wyglądają coraz ładniej i są coraz bardziej dorodne. Produkty są dosładzane, dobrze przyprawione, pięknie ubarwione. W rezultacie powstają produkty, które nie występują naturalnie w przyrodzie. Nasze jedzenie jest bardziej słodkie, słone lub tłuste. Jednocześnie producenci żywności dodają składniki, które są tylko pozornie zdrowe i naturalne.
Najczęściej stosowane składniki w przemyśle spożywczym to woda, sól, cukier i tłuszcze trans.
Woda jest tania i łatwo dostępna. Ponadto dodawanie wody do żywności zwiększa jej objętość a co za tym idzie zysk producenta. Równie tania i dostępna jest sól. Sól wiąże wodę dzięki czemu produkty żywnościowe są cięższe i bardziej soczyste. Sól występuje w chlebie, kiełbasie, chipsach, orzeszkach, serze, a nawet w ciastkach. Dlatego jeśli nasze schorzenia nakazują nam ograniczenie soli powinniśmy zwracać szczególną uwagę na te produkty.
Kolejnym składnikiem nadużywanym przez producentów jest cukier, który uzależnia i powoduje, że dany produkt jest częściej kupowany.
Bardzo przydatne w produkcji żywności są tanie tłuszcze trans które, nie jełczeją. Tłuszcze te można je wiele razy podgrzewać i studzić bez utraty właściwości. Ponadto produkty przygotowane z ich użyciem są trwałe i mają długi okres przydatności do spożycia.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.