Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Zdrowe jedzenie > Niebezpieczeństwa spożywania białego cukru dla przewodu pokarmowego

Niebezpieczeństwa spożywania białego cukru dla przewodu pokarmowego

Biały cukier z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej poddawany jest procesowi rafinacji. W skutek tego pozbawiony jest wszystkich substancji odżywczych. Jedyne co pozostaje to sacharoza, która dostarcza organizmowi jedynie pustych kalorii. Mówi się, że „cukier krzepi” i w pewnym sensie jest to prawda, gdyż cukier dodaje szybko energii. Jednak trwa to bardzo krótki i szybko następuje spadek energii i uczucie głodu. Cukier powoduje szybki wzrost stężenia glukozy we krwi i gwałtowne pobudzenie działania trzustki. Cukier powoduje nadprodukcję kwasu żołądkowego co podrażnia błonę śluzową żołądka i może prowadzić do wrzodów.
Spożycie cukru powoduje zaburzenie równowagi flory jelitowej, co często prowadzi do grzybicy układu pokarmowego. W skutek tego błona śluzowa jelit ulega osłabieniu i nie wchłania prawidłowo substancji pokarmowych.
Cukier zakwasza organizm oraz zużywa duże ilości minerałów i witamin w procesie trawienia. W skutek czego organizm zostaje pozbawiony tych składników. Dlatego aby dbać o nasz układ pokarmowy warto znaleźć produkty zastępcze jak suszone owoce, ksylitol czy bakalie.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.