Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Zdrowe jedzenie > Mięso, mleko i produkty mleczne w diecie

Mięso, mleko i produkty mleczne w diecie

Mimo, że mięso jest najlepszym źródłem pełnowartościowego białka, powinno być wybierane z umiarem, gdyż prowadzi do zakwaszenia organizmu. Warto zastąpić je rybami i roślinami strączkowymi. Warto włączyć do diety szczególnie ryby morskie, gdyż mają wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ponadto ryby zawierają więcej składników mineralnych niż zwykłe mięso.
Zaleca się spożywanie 2-3 porcji mięsa tygodniowo, ponieważ zawiera ono witaminy z grupy B, szczególnie B1,B12, PP oraz łatwo przyswajalne żelazo. Również dobrym źródłem białka sa jaja. Jednak niektórzy żywieniowcy ich nie zalecają z uwagi na dużą zawartość cholesterolu.
Warto aby mleko i nabiał znalazły swoje miejsce w codziennej diecie, gdyż są źródłem wapnia oraz białka. Ponadto dostarczają organizmowi witamin z grupy B, a także A i D. Nabiał jest również bogaty w magnez, potas i cynk. Warto wybierać mleko i nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.