Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Kuchnia przepisy > Mąka w kuchni

Mąka w kuchni

Od początku dziejów ludzkości, ziarno i produkowana z niego mąka, były podstawą żywienia. Mąki dzielimy na te do produkcji chleba i ciast, oraz mąki używane jako dodatki czyli mąki z prosa, kukurydzy, ziemniaków czy gryki. Osoby chore na nietolerancję glutenu stosują mąki ryżowe i kukurydziane.
Ziarno do produkcji mąki składa się z łuski, warstwy aleuronowej zawierającej białka, zarodka o dużej zawartości tłuszczu i białek oraz części środkowej zwanej bielmem, która zawiera głównie skrobię i białka. Proces produkcji mąki polega na oczyszczeniu ziarna i oddzieleniu warstw zewnętrznych od bielma, z którego produkowana jest mąka. Pozostałe odpady tworzą otręby. Mąki dzielą się na rodzaje w zależności od stopnia oddzielenia okrywy owocowo-nasiennej od bielma. Kupując mąki białe musimy wiedzieć, że zawierają one mniej błonnika oraz korzystnych składników, za to głównie skrobie. Dlatego warto wybierać mąki ciemniejsze, które mają więcej wartości odżywczych w postaci błonnika i witamin z grupy B.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.