Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Zdrowe jedzenie > Mąka orkiszowa

Mąka orkiszowa

Mąka stanowi podstawowy składnik naszej diety. Najczęściej używana jest mąka pszenna, którą używamy prawie do wszystkiego. Mąka występuje w pieczywie, ciastach, sosach, makaronach, pierogach oraz zasmażkach. Jednak nadmierne spożycie mąki i przetworów mącznych nie koniecznie korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Mąka pszenna jest w znacznym stopniu oczyszczona, tak że nie zawiera makro- i mikroelementów ani błonnika. Posiada natomiast gluten, ktory może spowodować poważne problemy zdrowotne i powikłania.
W tej sytuacji warto wybrać mąkę orkiszową jako bardzo dobry zamiennik. Jej zaletą jest lekkostrawność i łatwa przyswajalność. Skład mąki orkiszowej jest bardzo korzystny dla naszego organizmu. Orkisz dobrze wpływa na krążenie krwi, jak również działa rozgrzewająco, nie powoduje dolegliwości alergicznych. Orkisz zawiera duże ilości kwasu krzemowego, który poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Składniki zawarte w mące orkiszowej korzystnie poprawiają aktywność mózgu i koncentrację. W wielu sklepach możemy obecnie nabyć mąkę orkiszową typu 700, 1850 oraz 2000. Mąka ta doskonale nadaje się jako zamiennik mąki pszennej. Można z niej przygotować pyszne naleśniki, kluski i ciasta.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.