Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Porady zdrowie > Łączenie leków z żywnością

Łączenie leków z żywnością

W ostatnich latach lekarze zwracają coraz większą uwagę na interakcje leków z żywnością. Okazało się, że wiele powikłań może być związanych z działaniem jedzenia na wchłanianie, metabolizm i wydalanie niektórych leków. Nie zdajemy sobie sprawy, że niektóry produkty żywnościowe jedzone w czasie leczenia mogą pogorszyć skuteczność terapii, a nawet wydłużyć okres pobytu w szpitalu. Może się zdarzyć, że pod wpływem żywności działania leku może ulec znacznemu wzmocnieniu lub osłabieniu, co nie zawsze jest korzystne. Szczególnie niebezpieczne jest jeśli nie wiemy, że takie interakcje zachodzą i nie wiemy dlaczego dany lek nie działa lub działa inaczej niż powinien. Praktycznie każdy składnik żywności może w jakiś sposób modyfikować działanie leku, przede wszystkim jego wchłanianie. Większość poznanych obecnie procesów interakcji między lekami i żywnością jest związana z wchłanianiem leku przez wątrobę i jelita. Na przykład mało kto wie, że błonnik pokarmowy może osłabić wchłanianie się leków antydepresyjnych.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.