Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Kuchnia > Kuchnia orientalna

Kuchnia orientalna

Kuchnia orientalna to inaczej kuchnia chińska, która jest bardzo dobrze znana w naszym kraju. Kuchnia chińska dzieli się ze względu na położenie. W tej kuchni wyróżnić możemy różne odłamy np. kuchnię pekińską, kantońską, hunańską czy fukieńską. W kuchni chińskiej szczególną wagę przykłada się do różnego rodzaju dodatków oraz przypraw. Dlatego w kuchni chińskiej można wyczuć charakterystyczny smak. Dodatki używane do potraw w kuchni chińskiej to przede wszystkim sosy. Wyróżnić można sos sojowy, który jest głównym dodatkiem wielu dań a także sos ostrygowy który ma bardzo mocny i charakterystyczny posmak a także sos ryżowy. W kuchni chińskiej bardzo często używa się składnika jakim jest tofu. Jest to produkt, który może zmienić smak potraw i można go przygotować na wiele różnych sposobów. W kuchni chińskiej bardzo często można spróbować zup, które są jednym z najczęściej podawanych dań, a także dań mięsnych często podawanych z woka.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.