Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Kuchnia przepisy > Kuchenka indukcyjna

Kuchenka indukcyjna

Jednym z nowoczesnych sprzętów kuchennych w obecnych czasach są kuchenik indukcyjne. Działają one na zasadzie szybkozmiennego pola magnetycznego. Przemiana energii elektrycznej w cieplną ma miejsce na dnie naczynia do gotowania. Podgrzane naczynie oddaje ciepło potrawie wewnątrz niego. Dlatego do kuchenek indukcyjnych potrzebne są specjalne naczynia kuchenne żeliwne lub ze stali. Dno odpowiednich garnków powinno przyciągać magnes. Naczynia przeznaczone do kuchenek indukcyjnych mają na dnie specjalne oznaczenia. Stosując magnes można również sprawdzić czy dany garnek będzie się nadawał do takich kuchenki. W kuchniach coraż częściej montuje się indukcyjne blaty kuchenne. Popularnie są również kuchenki wolno-stojące, które są niedrogie. Należy jednak liczyć się z wysokim kosztem nabycia spelcjalnych garnków. Do kuchenki indukcyjnej nie będą nadawały się naczynia z aluminium, ceramiki lub szkła, naczynia na nóżkach, naczynia ze stali nierdzewnej chyba, że są one wyraźnie oznaczone przez producenta jako odpowiednie dla kuchenek indukcyjnych. Zaletą kuchenek indukcyjnych jest ich energooszczędność.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.