Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Kuchnia przepisy > Kluseczki leniwe

Kluseczki leniwe

Wbrew pozorom jest to danie szybkie i łatwe do wykonania. Nie bez powodu kluski te noszą też nazwę „pierogów leniwych” gdyż mogą zastąpić bardziej pracochłonne pierogi z serem. Podstawą klusek leniwych jest ser, jajko i mąka. Aby wykonać tradycyjne kluski leniwe rozbełtaj jedno jajko w miseczce. Następnie dodaj do niego serek biały. Rozmieszaj dokładnie a następnie wyłóż na stolnicę i zagnieć z mąką. Możesz użyć mąki orkiszowej. Tradycyjnie kluseczki formujemy w wałeczek i kroimy tak jak na kopytka. Wrzucamy kluseczki do gotującej wody, czekamy aż wypłyną i gotujemy około jednej minuty. Musimy uważać na długość gotowania gdyż kluseczki mogą się rozgotować. Po ugotowaniu polewamy kluseczki tłuszczem, na przykład masłem lub oliwą z oliwek, co zapobiega posklejaniu. Podajemy z masłem lub ze śmietaną lub z musem owocowym. Możemy posypać je cynamonem lub ksylitolem. Jeśli chcemy ograniczyć nabiał możemy zamiast sera użyć banany. Kluseczki będą nieco rzadsze ale możemy je wtedy ugotować podobnie jak tradycyjne kluseczki kładzione.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.