Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Zdrowe jedzenie > Kakao

Kakao

Wiele osób pamięta z dzieciństwa jak mama czy babcia podawała nam kakao z mlekiem i cukrem. Z wiekiem picie kakao zostało zastąpione przez wszechobecną kawę. Kakao zawiera ogromne ilości łatwo przyswajalnego wapnia, magnezu, żelaza, potasu. Ponadto kakao ma bardzo dobry wpływ na system sercowo-naczyniowy. Szczególnie wartościowy jest magnez zawarty w kakao. Ma on wpływ na umysł, łagodzi skutki stresu oraz ma działanie antydepresyjne. Nie bez powodu w chwilach zmęczenia czy złego nastroju sięgamy po czekoladę, która jest produkowana z nasion kakaowca.
Niestety czekolada, w odróżnieniu od surowych nasion kakaowca, nie ma dobrych właściwości dla zdrowia. Przyczyną tego jest proces produkcji czekolady, w wyniku którego utracie ulegają minerały i witaminy. Winę za to ponosi obróbka termiczna, której poddawane są nasiona kakaowca w procesie produkcji czekolady. Ponadto najczęściej sięgamy po czekolady mleczne, nadziewane, które zawierają dużą dawkę cukru, uzdatniaczy i konserwantów. Dlatego też jeśli chcemy cieszyć się smakiem czekolady bez obawy o naszą sylwetkę, lepiej wybierać czekoladę gorzką o zawartości minimum 70 procent kakao. Przyzwyczailiśmy się do picia kakao z mlekiem, jednak równie dobrze smakuje rozpuszczone w wodzie tak jak kawa.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.