Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Przyprawy > Jałowiec

Jałowiec

Jałowiec to bardzo charakterystyczna przyprawa, która wykorzystywana jest od wieków zarówno w kuchni jako i w domu. Liście jałowca mają bardzo charakterystyczny mocny zapach. Dlatego też często wykorzystywane są jako odświeżacz powietrza. Ten sposób na wykorzystywanie liści jest bardzo popularny. Oprócz liści jednak jałowiec ma również owoce, które również wykorzystywane są w kuchni. Jagody jałowca kiedy nie są jeszcze odpowiednio dojrzałe mają jasnozielony kolor. Później, kiedy dojrzeją są ciemno niebieskie, ich kolor wpada w czarny odcień. Jagody jałowca wykorzystuje się bardzo często w kuchni. Głównie po to, aby polepszyć smak potrawy. Jałowiec jest bardzo aromatyczny, dzięki temu smak poprawy się ulepsza. Jagody jałowca bardzo często wykorzystywane są w postaci dodatków do mięs, ale także często stosuje się je jako dodatek do nadzienia, które później znajduje się w mięsie. Jałowca można wykorzystywać zarówno z jagnięciną, dziczyzną czy królikiem. Może być stosowany również jako dodatek do pasztetów. Jałowiec może również wykorzystywany być wraz z innymi przyprawami.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.