Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Zdrowe jedzenie > Jak ograniczyć spożycie tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych

Jak ograniczyć spożycie tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych

Polska kuchnia obfituje tłuste potrawy, jak mięso wieprzowe, bigosy z duża zawartością mięsa i tłuszczu. Warto wiedzieć, iż tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem potraw i jest najbardziej odpowiedzialny za przybieranie na wadze. Dlatego też specjaliści od zdrowego żywienia zalecają, obniżenie ilości tłuszczu w diecie do 30%. Dotyczy to szczególnie tłuszczy pochodzenia zwierzęcego. Szczególnie niebezpieczne dla naszego zdrowia są sztucznie utwardzane tłuszcze trans. Tłuszcze te występują nie tylko w formie widocznej jak margaryny czy mieszanki do smarowanie, lecz stanowią one składnik produktów wysokoprzetworzonych jak słodycze, czipsy, i wiele innych.
Aby ograniczyć używanie tłuszczu w kuchni zaleca się ograniczenie smażenia. Lepszym rozwiązaniem jest duszenie bez dodatku tłuszczu lub gotowanie. Również pieczenie na grillu ogranicza ilość tłuszczu w pożywieniu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.