Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Kuchnia przepisy > Jak gotować rośliny strączkowe

Jak gotować rośliny strączkowe

Większość roślin strączkowych trzeba namoczyć przed ugotowaniem. Najlepiej zostawić w wodzie przez noc. Moczyć nie potrzeba jedynie soczewicy i grochu połówkowego. Jednak nawet te strączkowe warto namoczyć, gdyż woda powoduje, że zaczyna się proces kiełkowania. Rośliny strączkowe zawierają trój-cukry jak rafinoza, stachioza i maltotrioza, które powodują wzdęcia. Dzięki uprzedniemu namoczeniu związki te rozpuszczają się w wodzie.
Wody, stosowanej do namoczenia roślin strączkowych, nie używamy do gotowania. Należy ją odlać i gotować strączkowe w świeżej wodzie. Początkowo, przez pierwsze 10-15 minut, gotujemy strączkowe na małym ogniu bez przykrywki tak aby ulotniły się gazy. Jeśli na powierzchni wody powstanie piana, należy ją zebrać i wyrzucić albo wylać wodę i wlać nową.
Wszyscy wiemy, że rośliny strączkowe, na przykład groch, fasola i inne, powodują wzdęcia i gazy. Aby temu zapobiegać warto używać odpowiednich przypraw jak koper włoski, kmin rzymski, imbir, kolendra, majeranek.
Ważne jest również aby sól dodawać pod koniec gotowania. Jeśli posolimy wodę na początku strączki nie zmiękną.
Strączkowe gotujemy do miękkości.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.