Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Kuchnia przepisy > Imbir w kuchni

Imbir w kuchni

Imbir jest rośliną pochodzącą z Azji, gdzie był stosowany jako ważny dodatek do potraw i bardzo skuteczny lek. Ma on palący i nieco gorzki smak. W kuchni doskonale sprawdza się jako przyprawa, która nadaje potrawą ostry, wyrazisty i egzotyczny smak. Można go dodawać do gulaszy i potraw duszonych. Doskonale współgra z potrawami mięsnymi. Wspaniale smakuje imbir dodany do fasolki po bretońsku, które dodaje nieco egzotycznego aromatu.
Imbir działa dobrze na układ pokarmowy, łagodzi wzdęcia, zapobiega mdłościom i wymiotom, ułatwia trawienie i pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego. Unikać go powinny osoby chorujące na wrzody żołądka lub dwunastnicy. Imbir ma właściwości rozgrzewające. Dlatego na przeziębienie zaleca się pić wodę z imbirem i cytryną. Imbir jest także skuteczny przeciw migrenie i zmniejsza ilość ataków.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.