Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Kuchnia przepisy > Domowy humus

Domowy humus

Humus jest to tradycyjne danie wschodnie, znane z kuchni arabskiej i żydowskiej. Można go wykonać bardzo szybko i dodawać jako pastę do pieczywa lub sałatkę do drugiego dania. Podstawą humusu jest pasta tahini, którą można kupić w marketach lub sklepach ze zdrową żywnością. Ponadto tradycyjny humus robi się z gotowanej ciecierzycy, czosnku i oliwy z oliwek. Składniki te miksujemy dodając sól i pieprz do smaku. Humus można zrobić najszybciej z produktów gotowych. Wystarczy zmiksować cieciorkę z puszki z łyżka pasty tahini. Jeśli chcemy aby humus był bardziej zdrowy gotujemy ciecierzycę w domu. Danie to można przygotować w sposób tradycyjny lub puścić wodzę fantazji i dokonać paru zmian. Zamiast ciecierzycy możemy użyć gotowaną fasolę lub groch. W kuchni żydowskiej do humusu używa się grochu oraz dodaje wyciśnięty sok z cytryny.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.