Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Zdrowe jedzenie > Dlaczego warto ograniczyć spożycie soli

Dlaczego warto ograniczyć spożycie soli

Sól jest znaną przyprawą, która króluje w kuchni od wieków. Właściwie nie potrafimy się bez niej obejść, gdyż potrawy bez soli wydają nam się pozbawione smaku i mdłe. Sól zawiera sód, który odgrywa istotną rolę w procesach metabolicznych organizmie. Jednak zbyt wysoki poziom sodu w diecie może doprowadzić do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi oraz przyczynić się do wystąpienia innych chorób. Według statystyk ilość spożycia soli w Polsce jest wielokrotnie większa od poziomu zalecanego. Aby ograniczyć ilość spożywanej soli nie wystarczy przestać solić potrawy. Musimy również pamiętać, że sól dodawana jest do żywności w procesie produkcji. Produkty puszkowane, paczkowane, w proszku zawierają sól. Jest ona zawarta również w zupach w proszku oraz w przyprawach. Dlatego bardzo trudno jest obliczyć ile w rzeczywistości przyjmujemy soli w codziennej diecie.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.