Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Diety > Dieta przy nadciśnieniu

Dieta przy nadciśnieniu

Osoby mające problem z nadciśnieniem krwi powinny stosować dietę niskosodową. Oznacza to znaczne ograniczenie spożycia soli w codziennej diecie. Dopuszczalna ilość soli do 3 gramy na dobę, pamiętając przy tym, że sól znajduje się w wielu produktach gotowych. W praktyce oznacza to rezygnację z dosalania potraw.
Sól kuchenną można z powodzeniem zastąpić solą potasową lub przyprawami ziołowymi. Ważne jest jednak aby skonsultować z lekarzem substytuty soli, gdyż nie dla wszystkich mogą być korzystne preparaty niskosodowe zawierające potas. Przede wszystkim są one niekorzystne dla chorych na cukrzycę i problemy z nerkami.
Osoby z nadciśnieniem krwi powinny ograniczyć tłuszczu do 25% zawartości w diecie. Jeśli osoby z nadciśnieniem mają nadwagę powinny przejść na dietę niskokaloryczną, która obejmuje do 1500 kalorii dziennie.
Ważne jest aby każdy posiłek zawierał duże ilości warzyw i owoców. Dla osób z nadciśnieniem korzystne jest zwiększenie produktów zawierających potas jak ziemniaki, zielone warzywa liściaste, pomidory oraz banany i winogrona. Ważne jest również dostarczanie organizmowi wapnia i magnezu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.