Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Diety > Dieta przy miażdżycy

Dieta przy miażdżycy

W przypadku miażdżycy należy ograniczyć spożycie cukrów prostych i tłuszczów.
Szczególnie ważne jest zmnniejszenie w diecie w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych do 10%, a nawet do 7%.
Ilość tłuszczu w diecie nie powinna przekroczyć 30% energii dostarczanej przez pożywienie w ciągu doby. Jednocześnie należy zwiększyć ilość spożywanych węglowodanów złożonych. Węglowodany w diecie powinny obejmować 50-60% dziennej racji żywnościowej. Osoby z miażdżycą powinny zwiększyć ilość błonnika w diecie do minimum 30 gram dziennie. Bardzo istotne jest również zwiększenie spożycia jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do odpowiednio 10-15% i 7% dawki dziennie. Ważne jest również ograniczenie produktów zawierających cholesterol.
Jeśli miażdżycy towarzyszy nadwaga lub otyłość należy zredukować ilość kalorii do 1000-1500.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.