Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Diety > Dieta antykandydozowa

Dieta antykandydozowa

Drożdżaki stanowią normalny składnik flory bakteryjnej znajdującej się w jelitach człowieka. Wraz z korzystnymi bakteriami tworzą odpowiednie środowisko, które jest odpowiedzialne za prawidłowe trawienie pokarmów. Jednak w skutek zwiększonej ilości cukru, słodyczy i konserwantów w diecie, jak również stosowania antybiotyków, dochodzi do zachwiania bilansu flory bakteryjnej. W skutek tego obumierają korzystne bakterie i rozrasta się ilość drożdżaków, co powoduje grzybicę układu pokarmowego. Wiele osób może nawet nie wiedzieć, że cierpią na grzybicę układu pokarmowego, gdyż objawy jej są bardzo różne. Jednym z sygnałów może być występowanie aft w jamie ustnej. W takim przypadku warto wybrać dietę antykandydozową, która zaleca powstrzymanie się od spożywania słodyczy, cukru oraz produktów wysoko-przetworzonych jak puszki, żywność w torebkach i w proszku.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.