Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Porady zdrowie > Czynniki hamujące wchłanianie wapnia

Czynniki hamujące wchłanianie wapnia

W ostatnich latach naukowcy alarmują, że większość społeczeństwa cierpi na niedobór wapnia w organizmie. Skutkuje to chorobami cywilizacyjnymi na przykład częstym występowaniem osteoporozy w coraz młodszym wieku. Okazuje się, że
niektóre z przyjmowanych przez nas produktów żywnościowych mogą w znacznym stopniu zmniejszać możliwości organizmu do wchłaniania wapnia. Szczególnie niekorzystne jest spożywanie w dużych ilościach gazowanych i słodkich napojów i stosowanie środków moczopędnych. Duża ilość słodyczy w codziennej diecie oraz nadużywanie rafinowanego cukru jak również nadmiar soli obniża sprawność organizmu jeśli chodzi o przyswajalność wapnia. Wydaje się, że wszystkie warzywa są zdrowe i nie należy się ograniczać z ich spożyciem. Jednak niektóre warzywa z rodziny psiankowatych zawierają solaninę, która jest inhibitorem wchłaniania wapnia. Dlatego jeśli masz problemy z przyswajaniem wapnia ostrożnie stosuje w diecie pomidory, ziemniaki oraz bakłażany. Ponadto na złe wchłanianie się wapnia wpływa nadmierna ilość fosforu w diecie. Fosfor znajduje się głównie w mięsie oraz dodatkach i konserwantach, które występują w przetworzonej żywności. Złemu wchłanianiu wapnia sprzyja również mała aktywność fizyczna i brak ruchu. Niekorzystna jest jednak również odwrotna strona, czyli nadmiar wysiłku fizycznego.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.