Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Porady zdrowie > Czym zastąpić białą mąkę

Czym zastąpić białą mąkę

Rafinowana, biała mąka pszenna ułatwia nam pracę w kuchni. Możemy z niej stworzyć mnóstwo pysznych dań jak ciasta i ciasteczka, naleśniki, pierogi, omlety. Mąkę dodajemy również do zapiekanek, zasmażek, sosów i zup oraz panierki. Mąka przenna wydaje się niezastąpiona. Jest składnikiem tylu dań, że w rezultacie jemy jej w nadmiarze. Biała mąka przenna zawiera gluten, który przyczynia się do powstawania alergii. Ponadto rafinowana maka w zasadzie nie posiada już przydatnych mikro- i makroelementów. Duża ilość mąki pszennej spożywanej dziennie powoduje otyłość brzuszną, podobnie jak brzuch piwosza.
Aby zmniejszyć ilość spożywanej mąki pszennej ogranicz makarony. Można skorzystać z zamienników w postaci makaronów z pełnego ziarna, makaronów gryczanych, ryżowych lub jaglanych.
Dobrym zamiennikiem dla mąki pszennej jest mąka orkiszowa, która nadaje się do przygotowywania tych samych potraw.
Ciekawym rozwiązaniem może być również mieszanie mąki orkiszowej, jaglanej, kukurydzianej, gryczanej i żytniej. Odpowiednio dobrane do smaku poszczególne składniki pozwolą nam usmażyć pyszne naleśniki czy omlety.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.