Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Warzywa > Chrzan

Chrzan

Chrzan to warzywo, które najczęściej jemy jako dodatek. W połączeniu z burakami jest bardzo znanym dodatkiem do wielu potraw, szczególnie mięsnych. Jednak chrzan warto spożywać w czystej postaci, wtedy jego właściwości można odczuć bardzo szybko. Jest to produkt, który warto wprowadzić do swojej diety, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy na dworze panują niższe temperatury i bardzo łatwo o przeziębienie. Chrzan posiada bardzo dużą ilość witamin i minerałów, które są niezbędne w codziennej diecie. W chrzanie znajdziemy takie witaminy jak witamina C, B6, A, E oraz K, a także kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży. Oprócz tego w chrzanie znajdują się takie minerały jak wapń, żelazo czy magnez. Właściwości chrzanu jest również bardzo dużo, oprócz tego, że pomaga w procesach trawiennych jest również idealnym środkiem na przeziębienie i sprawdza się doskonale w walce z chorobą czy zapaleniem zatok. Oprócz tego chrzan może dobrze działać na problemy reumatyczne a także może być wykorzystywany w kosmetyce jako idealny środek na pozbycie się piegów.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.