Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Kuchnia przepisy > Biszkopt z owocami i otrębami

Biszkopt z owocami i otrębami

Ciasto biszkoptowe należy do tych najłatwiejszych do zrobienia i zawsze się udaje. Do jego wykonania będziemy potrzebowali 150 g. cukru trzcinowego lub ksylitolu. W zasadzie cukru można dać mniej jeśli dbamy o dobre zdrowie. Kolejne składniki to 5 jajek, 80 gram mąki kukurydzianej, 80 gram mąki ziemniaczanej oraz
pół szklanki otrębów pszennych.
Zaczynamy od ubicia białek na sztywno. Podczas ubijania powoli dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy żółtka jedno po drugim, nie przestając ubijać. Do masy dodajemy mąkę przesianą przez sito oraz otręby. Masę należy wymieszać bardzo delikatnie, by ciasto nie opadło. Wykładamy formę lub tortownicę papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy owoce sezonowe. Mogą to być śliwki, morele, gruszki, jabłka lub inne dowolne. Ciasto pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 175 stopni celsjusza.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.