Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Przyprawy > Bazylia królowa nasion

Bazylia królowa nasion

Bazylia jest ziołem, które uznawane jest za króla. Uznawana jest również za należące zioło do św. Józefa. Bazylia pochodzi z Indii, jednak bardzo często wykorzystywana jest w światowej kuchni, przede wszystkim w kuchni włoskiej. Bardzo często bazylię stosuje się również w kuchni polskiej jako dodatek do wielu dań. Bazylia ma bardzo charakterystyczny smak, może być on mocny ale często jest również słodki. Dlatego bazylię trzeba samodzielnie rozdzielać i używać według własnego uznania. Bazylia bardzo szybko więdnie, jednak warto aby rosła w naszym domu. Należy ją jednak odpowiednio nawadniać. Bazylię można stosować w kuchni zarówno jako roślinę w postaci liści a także w postaci suszonej. Roślina ta jest bardzo charakterystyczną przyprawą, która bardzo dobrze łączy się z pomidorami czy innymi warzywami takimi jak cukinie czy szpinak. Warto stosować ją nie tylko w przypadku zapiekanek i pizzy ale również do zup.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.