Jesteś tutaj: jakszybko-schudnac.pl > Przyprawy > Anyż

Anyż

W kuchni nie może zabraknąć przypraw i aromatycznych ziół. Dodawane powinni być nie tylko do potraw ale również do deserów. Jedną z takich przypraw jest anyż. Pochodzi on z Egiptu oraz z Morza Śródziemnego. Anyż jest jedną z najstarszych roślin i od dawna jest wykorzystywany w kuchni. Anyż występuje pod postacią szaro-zielonych nasion, które można dodawać zarówno do potraw mięsnych jak i do ciast. Przyprawa jaką jest anyż posiada słodki smak, jednak nie wszystkim on pasuje. Dodatkowo jest bardzo aromatyczny i ma bardzo mocny zapach. Anyż należy przechowywać w bardzo suchym miejscu i najlepiej w miejscu ciemnym. Ziarna anyżu powinny być zamknięte w szczelnym pojemniku. Anyż świetnie sprawdza się w potrawach świątecznych, również w zupach czy kompotach. Anyż występuje w podstawowej formie, może być również pod postacią anyżu gwiaździstego.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.